Tak sangka kat Adelaide ni ada jual lada untuk buat solok... kalau kat Bangi dulu pun susah nak dapat lada ni, sebabnya orang kata lada ni asal dari Thailand. Memandangkan lada solok ada jual kat sini so boleh la Zie buat solok... tapi masalah lain pulak, kat sini tak tahu nak buat pakai ikan apa yang sedap. Hari tu first time buat guna fish fillet je... sedap jugak. Rasanya dah 2/3 kali Zie buat solok semenjak dok sini.
Nak buat solok ni tak la susah sangat... tapi bagi yang orang tak pernah buat memang rasa macam susah. Kena try buat dulu baru kite boleh tahu senang atau susah. First time buat kalau tak menjadi takpa yang penting kena rajin mencuba sehingga berjaya. Tapi rasanya kalau sapa2 nak buat solok ni akan jadinya kalau betul resepi dan caranya.
Resepi nak buat solok ialah:
Bahan2:
3 ekor ikan kembung/selayang (rebus/bakar dan kemudian tumbuk/kisar)
3 cawan kelapa muda
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
3 hiris halia (tumbuk)
1 biji telur
sedikit air asam limau
lada hitam (ikut suka)
garam & gula
10 biji lada solok
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan.
2. Masukkan dalam lada yang telah dibuang biji.
3. Masukkan dalam periuk... tuangkan santan cair hingga lada separuh tenggelam... boleh la rebus.
Kalau taknak letak dalam lada... Zie pernah tengok orang letak dalam petola ular, timun atau capsicum boleh jugak. Selamat mencuba!
Biasenya solok ni sedap dimakan dengan nasi kerabu...
No comments:
Post a Comment