13 July 2011

Kuih cara manis

Dah hampir setengah tahun Zie bawak acuan kuih cara ni, tapi hari ni baru menjadi kuih caranya. Kuih ni memang selalu Zie buat masa di Malaysia sebabnya Zie dan anak2 suka makan kuih ni. Lagi pun senang nak membuatnya. Tapi ada jugak sekali-sekala beli di pasar. Aqil memang suka sangat kuih ni pantang nampak kalau orang jual mesti dia nak.

Kali ni Zie buat sikit je, nak try dulu... risau jugak lama dah tak buat takut tak menjadi. Bahan2 untuk buat kuih cara ni ialah:

100 g tepung gandum
200 ml santan
1 biji telur
Air/perasa pandan
sedikit garam
Gula untuk filling

Cara membuatnya:
Campur je semua bahan (Zie agak2 je kepekatannya)... masukkan dalam acuan yang telah disapukan minyak (Zie guna daun pandan sebagai brush acuan), masukkan separuh je, letakkan gula sebagai filling... letak lagi adunan hingga penuh. Tutup acuan... tunggu lebih kurang 5 minit. Dah siap boleh la makan... hati2 jangan makan masa panas2 nanti ada pulak yang melecur mulut.

Jangan penuh sangat nanti melimpah keluar dan lagi satu jangan terlalu lama masak nanti bentuknya tak cantik. Kalau bulan pose memang laku kuih ni. Satu lagi cara berlauk emmmm... sedap jugak. Lain kali nak cuba buat la. Selamat mencuba!!!...

No comments:

Post a Comment