27 October 2010

Nasi Tomato

Tak tahu nak masak lauk apa hari ni... tiba2 muncul idea nak buat nasi tomato. Aku memang tak pernah buat nasi tomato sendiri. Ini la cubaan pertama aku. Alhamdulillah sedap la jugak. Resepinya memang dah lama cari dan disimpan dalam koleksi resepi aku... hari ni baru berjaya nak membuatnya...


Nasi tomato

Bahan-Bahan:

5 cawan beras - cuci dan toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi
5 s/b minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang

bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup, biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Hidangkan bersama ayam masak merah, ayam masak kurma dan acar/dalca.


No comments:

Post a Comment