15 October 2010

Karipap

Yaya terasa nak makan karipap... so kena la buat. Lagi pun memang dah lama tak makan sedap jugak kalau dapat makan karipap panas2. Aku lebih suka karipap pusing tapi makan masa nak buat karipap pusing, maka terhasil la karipap biase ni aje. Lain kali kalau rajin nak buat karipap pusing la pulak. Teringat pulak masa kecik dulu selalu tolong ma buat karipap.



Bahan-bahan untuk inti:
Kentang - potong dadu
Bawang besar - potong dadu
Daging/ayam cincang

Bahan tumis:
Bawang merah
Bawang putih
Serbuk kari
Garam dan gula.

Cara membuatnya:
1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau dan kekuningan. Masukkan daging/ayam cincang. Biarkan sehingga air daging kering. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Masukkan perasa. Masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan kentang dan bawang besar. Masak sehingga kentang lembut. Biarkan sejuk.
3. Apabila sejuk boleh la mula membuat karipap.

Bahan untuk kulit:
2 cawan tepung gandum
2 sb majerin
air garam.

Cara membuatnya:
Gaulkan tepung dan majerin. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan.

No comments:

Post a Comment