Kalau bulan2 pose ni salah satu kuih feveret Zie ialah kuih tepung pelita... kalau di Malaysia mesti selalu beli walaupun bukan bulan puasa... Pernah sekali masa Zie pregnantkan Amalia sanggup Zie dan sepupu ke Shah Alam semata2 nak beli kuih ni di pasar Ramadhan di Seksyen 26. Pakcik tu memang jual kuih ni je. Memang sedap sangat... boleh dikatakan tiap2 tahun Zie beli, sama ada pergi beli sendiri atau adik Zie bawakkan ke rumah. Masa Zie tengah pregnantkan Amalia tu... Zie rasa dah pergi awal ke pasar Ramadhan nak beli kuih ni tapi kuih yang dijual habis... frust sangat masa tu. Tapi disebabkan Pakcik tu kesiankan Zie, maybe sebab pregnant dia terpaksa bagi yang dia nak sedekahkan ke masjid. Terharu sangat... terima kasih Pakcik hanya Tuhan yang akan balas kebaikan Pakcik.
Di Adelaide ni mana nak cari kuih ni kan... so nak makan kena la proses sendiri... macam biase la Zie kena godek2 resepi dalam internet dan jumpa la resepi Kak Liza ni. Kalau ikutkan banyak resepi atau cara nak buat kuih ni, tapi Zie lebih suka ikut resepi Kak Liza sebab resepinya simple dan mudah. Kebanyakan masakan Zie memang suka ikut resepi Kak Liza dan Alhamdulillah semuanya menjadi.
First Zie buat bekasnya atau dipanggil kelonsong dulu... guna daun pisang, ingatkan susah... rupa2nya senang je, belum cuba belum tahukan...
Ni lah rupanya selepas dimasukkan lapisan bawah... lupa pulak nak snap pic selepas dimasukkan lapisan atas...
Taraaa... ni lah rupa kuih tepung pelita Zie, tak comel macam yang orang jual la... takpa walaupun rupanya tak elok tapi bila dimakan memang sedap, yang penting Zie rajin mencuba... jangan lekas mengalah. Bak kata pepatah 'hendak seribu daya taknak seribu dalih'... tak comel hari ni, next time boleh cuba lagi. Dok di dapur ni macam buat experimen dimakmal lah... kite kena rajin berusaha, walaupun banyak kali untuk mendapatkan hasil yang baik. Alhamdulillah dapat jugak merasa tepung pelita di perantauan ni.
No comments:
Post a Comment