14 August 2011

Ayam panggang ala2 Kenny Rogers... memang sedap...

Dah bosan dok makan ayam goreng, ayam masak pedas, kari ayam dan masakan ayam yang biase Zie buat. Hari ni Zie try godek2 resepi dalam internet terjumpa la resepi ayam panggang ala2 Kenny Rogers ni. Tengok pada bahan2nya macam senang je nak buat. Dengar pulak bunyinya macam sedap dan rasanya pulak sama ayam di Kenny Rogers terus Zie tergoda... maklum lah Zie and famili ni penggemar Kenny Rogers... mesti sedap ni, mula la excited nak cuba.

Ni la rupa ayam Zie semasa di perap...

Semasa berbuka semua tak sabar2 nak makan ayam ni... lepas makan mak aiiii... memang sedap sangat. Rasa tak cukup pulak seekor untuk kami 4 beranak. Rasa hepi sangat kalau kite masak sesuatu terus menjadi dan dapat sambutan dari famili. Aqil siap bagi markah 10/10... macam masterchef Australia la pulak yer... Hubby pulak siap cakap 'kalau macam ni boleh la bukak restoran'... emmmmmm... kalau ada rezeki teringin la jugak, tapi layak ke???.

Ayam ni lebih sedap dimakan dengan kentang putar, coleslow dan bake bean Zie rasa... kalau makan dengan nasi kite cepat kenyang. Zie lebih suka rantah macam tu je... Lepas ni boleh la buat lagi... rasa tak puas makan. Jadi resepi feveret la lepas ni nampak gayanya... sapa2 nak try boleh la follow resepi ni...

Bahan2:

* 1 ekor ayam

Bahan-2 untuk make up ayam :
* 3 biji bawang besar
* 4 biji bawang putih
* 1 inci halia
* 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
* 2 sudu besar madu
* 1 ketul kiub ayam
* 2 sudu besar gula pasir
* 2 sudu besar herba campuran
* 1 1/2 sudu teh garam halus
* Sedikit air
* Sedikit mentega

1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 2 jam, semalaman pun boleh.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.


1 comment:

  1. sedapnye..saya tumpang share resepi ye kak zie.. tq..

    ReplyDelete