10 October 2011

Shepherd Pie...

Dah lama rasanya tak buat shepherd pie, teringin pulak rasa nak makan hari ni. Awal2 pagi lagi dah bawa keluar daging cicang dari frezer untuk defrostkannya. Aqil dan Amalia pun memang suka makan shepherd pie ni. Tak nyempat2 nak makan terutamanya Amalia... Nak buat shepherd pie ni mudah je... Kalau ada sesiapa yang berhajat nak buat boleh la ikut resepi ringkas ni yer...

Bahan A:
5 biji ubi kentang (direbus dan dilenyek)
2 sudu besar butter
100ml fresh milk
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit garam

Bahan B:
200g daging cincang
1@ 2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 senduk tomato puri/sos spaghetti
2 sudu besar cili kering yang telah dikisar (kalau nak pedas boleh lebihkan)
5 sudu besar sos tomato.
Sedikit oregano
Garam dan gula
Saderi dan carrot (optional... kalau letak cendawan butang pun sedap).

Cara membuatnya:
1. Satukan bahan A dan ketepikan
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau, kemudian masukkan daging cincang. Bila air agak kering masukkan semua bahan lain. Masak hingga mendidih dan agak pekat.
3. Ambik bekas pyrex atau apa2 aje bekas yang oven safe masukkan bahan A dan ratakan (tinggalkan sedikit untuk lapisan atas). Kemudian masukkan bahan B yang dimasak tadi... kemudian masukkan lebihan bahan A tadi dan ratakan. Akhir sekali taburkan cheese dan dibakar selama 25-20 minit dengan suhu 200 darjah C.

Shepherd pie ni sedap dimakan masa panas...

No comments:

Post a Comment