13 September 2011

Kek lapis kukus masam manis

Dah lama rasanya Zie tak buat kek ni... ingatkan nak buat masa raya baru ni, tapi tak berkesempatan... senang je nak buat kek ni.

Bahan2 :

2 ½ cwn biskut marie - kisar
1 cwn gula
1 cwn butter
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla/rose
2 pewarna (ikut suka nak letak warna apa)
Asam manis

Cara membuatnya:

1. Putar butter dengan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur one by one. Seterusnya masukkan esen dan biskut yang telah dikisar.
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan pewarna.
3. Kukus selapis2 dan diletakkan asam manis disetiap lapisan, kena banyak sabar nak buat lapisan2 ni supaya nampak cantik. (Zie buat ikut suka aje... huhuuu... macam mana nak buat kek lapis Sarawak ni, kalau yang ni pun dah tak tahan). Setiap lapiasan ambil masa lebih kurang 5 minit nak masak... untuk yang last kena kukus lama sikit... lebih kurang 10-15 minit (nak pastikan masak ke tidak cucuk lah dengan lidi... kalau lidi licin maknanya dah masak la tu). Sejukkan sebelum makan...

Amalia tak sabar2 nak makan...

No comments:

Post a Comment