13 May 2011

Nasi Minyak Hujan Panas



Sejuk2 ni terasa macam2 nak makan... hari ni mood rajin dan excited nak try buat nasi miyak hujan panas pulak... first time buat, rupa2nya tak lah susah sangat. Dah cuba buat baru tahu susah senangnya. Alhamdulillah semua suka makan dan kata sedap, aku buat banyak sebab plan nak makan untuk breakfast esok sama tetapi cukup untuk lunch dan dinner je, takpa la... breakfast esok kena pikir menu lain.

Macam biase lah aku suka search resepi dalam internet... cari yang rasa betul2 sedap dan mudah untuk membuatnya. Akhirnya resepi ini menjadi pilihan...

Bahan-bahan:

3 cawan beras Basmathi- basuh dan toskan

1 sudu besar minyak sapi

3 sudu besar minyak masak

1 labu bawang besar- hiris halus dan dadu kecil

2 ulas bawang putih dicincang

1 inci halia dihiris halus

1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 5 biji buah pelaga

5 cawan air rebusan ayam ( sediakan dengan merebus beberapa ketul ayam - bahagian peha atau kepak dengan 6 cawan air- didihkan lebih kurang 10 minit).

2 sudu teh garam

2 helai daun pandan dicarik dan disimpul

sedikit pewarna merah, kuning dan hijau

kismis, bawang goreng dan gajus


Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi (aku guna majerin je) dan minyak masak di dalam periuk nasi di atas dapur. Tumis rempah ratus (4 serangkai) bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.

2. Masukkan beras dan goreng 1 minit. Kacau sebati. Alihkan periuk ke dalam periuk elektrik. Masukkan air rebusan, garam dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa.

3. Apabila nasi masak , titikkan pewarna di atas nasi di beberapa tempat Biarkankan seketika, then taburkan bawang goreng, gajus dan kismis. Kacau nasi agar warna sekata bagi keseluruhan periuk.

4. Sedia dihidang bersama ayam masak merah, kerutuk daging dan acar rampai atau lauk2 lain.



No comments:

Post a Comment