30 November 2011

Mixed Berry Cheesecake...

Salam semua... apa kabar hari ni? Semoga semua sihat dan bahagia di samping keluarga tercinta. Entry kali ni Zie nak cite pasal cheesecake lagi. Maklum lah cheesecakekan feveret Zie dan anak2. Hubby makan jugak tapi taklah macam kami 3 beranak ni... yang boleh dikatakan hantu cheesecake hehehe... Alhamdulillah dah banyak kali cuba buat cheesecake ni hasilnya memuaskan hati. Tak macam first time Zie buat dulu... tersilap resepi dan tak sedap sangat. Zie dah cakap... selagi tak menjadi selagi tulah Zie akan buat cheesecake ni. Akhirnya Alhamdulillah selalu menjadi dan sedap (takde orang nak puji, kena lah puji diri sendiri...hehehe...).


Kalau sebelum2 ini Zie selalu buat marble cheesecake sebab Amalia suka sangat marble cheesecake. Tapi kali ini Zie nak ubah selera pulak... Zie try buat mixed berry cheesecake. Memandangkan mixed berry dah memang ada dalam freezer boleh la ubah stylenya. Zie guna mixed berry frozen aje... kalau buat guna buah yang fresh mesti lagi sedap kot.

Resepinya sama dengan resepi cheesecake sebelum ini... bezanya Zie masukkan mixed berry dan hiaskan dengan jam stawberry masa nak makan. Memang sedap sangat... kepada yang ingin mencuba boleh ikut resepi sebelum ini. Just tambahkan mixed berry sebelum dibakar dan letakkan jam strawberry di atasnya sebagai topping sebelum makan. Resepi sebelum ni Zie dah bahagi 2 seperti dibawah ni.

Ingredients:

15 graham crackers, crushed (12 keping biskut)
2 tablespoons butter, melted (4 sudu besar)

4 (8 ounce) packages cream cheese (2 ketul/500g)
1 1/2 cups white sugar (170 g)
3/4 cup milk (100 ml)
4 eggs (3 biji)
1 cup sour cream (130 g)
1 tablespoon vanilla extract
1/4 cup all-purpose flour (2 sudu besar)
Mixed berry
Jam strawberry

Directions:

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease a 9 inch springform pan.
2. In a medium bowl, mix graham cracker crumbs with melted butter. Press onto bottom of springform pan.
3. In a large bowl, mix cream cheese with sugar until smooth. Blend in milk, and then mix in the eggs one at a time, mixing just enough to incorporate. Mix in sour cream, vanilla and flour until smooth. Pour filling into prepared crust.
4. Bake in preheated oven for 1 hour. Turn the oven off, and let cake cool in oven with the door closed for 5 to 6 hours; this prevents cracking. Chill in refrigerator until serving.

Kepada kawan2 yang mintak resepi, boleh lah try buat lepas ni... Zie buat cheesecake ni ikut resepi asasnya sama je tau, kalau nak ubah selera kite cuma tambah bahan2 lain. Rasanya macam2 resepi nak buat cheesecake ni but as a usual Zie suka resepi yang simple, mudah dan sedap. Masing2 mempunyai selera berbeza... terpulang resepi mana kite nak cuba. Lepas ni nak try buat non-baked cheesecake pulak tungguuuuuuuu...

1 comment:

  1. Nampak sedap la kak zie mintak resepi ye,insyak'allah Nti nk cuba..(^_^)

    ReplyDelete