05 November 2011

Kuih Lapis

Kuih lapis... Zie suka makan kuih ni sejak masa zaman budak2 lagi. Selain rasanya yang sedap dan lemak, Zie suka sebab boleh dimakan selapis2. Bukan nak main2 tapi memang best masa nak makan tu bukak selapis2. Kecik2 dulu ma selalu buat untuk kami sekeluarga... sekarang time Zie pulak buat untuk keluarga. Aqil dan Amalia suka makan kuih ni... Nak buat kuih ni senang je, tapi yang lecehnya nak kena berdiri lama untuk masukkan adunannya yang selang-seli ni. Rasanya lebih sejam jugak berdiri untuk siapkan kuih ni... lengoh la jugak kaki ni untuk menyiapkannya. Tapi takpa... asalkan kuihnya menjadi dan sedap.

Sapa2 nak cuba boleh follow resepi ni...

Bahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung kastard/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan (pekat lagi sedap)
1 sudu teh garam
pewarna merah

Cara membuatnya:

1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk.
2. Tapiskan dan bahagi kepada 2, satu warna asal dan satu lagi warna merah.
3. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
4. Masukkan lapisan putih terlebih dulu... kukus lebih kurang 5 minit. Lepas tu warna merah pulak... ulang sehingga adunan habis. Kukus hingga masak (lebih kurang 30 minit).
5. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment