10 November 2011

Seri muka

Baru2 ni ada member hubby order kuih seri muka dan kuih lapis dengan Zie... alang2 buat untuk orang Zie buat untuk makan sendiri sama. Memang dah lama tak buat seri muka ni... rasanya sejak datang sini baru sekali Zie buat, itu pun dah lama. Kuih seri muka ni kuih feveret Zie dan anak2. Aqil dan Amalia panggil kuih 'hijau atas putih bawah'... nak sebut nama kuihnya tak tahu.

Dulu masa di Bangi Zie pernah attend kelas untuk belajar buat kuih ni... resepinya memang sedap tapi Zie lupa pulak nak taip dan save dalam laktop Zie ni. Jadi nak buat kuih ni terpaksa intai2 resepi dalam internet. Macam2 resepi ada dan semuanya berbeza... Zie lebih suka ikut resepi yang simple dan mudah, paling penting kite buat terus menjadi dan sedap. Zie ikut resepi Chef Hanieliza. Memang sedap... tapi Zie ada ubah sikit sukatannya. Kalau sapa2 nak cuba boleh ikut resepi di bawah ni.

Bahan2nya:

Lapisan bawah:

2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair (Zie guna 2 cawan je)
sedikit garam (Zie masukkan 1 sudu teh )

Cara membuatnya:

1. Basuh beras pulut dan rendamkan sebelum masak (Zie tak rendam pun, terus masak je).
2. Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang yang telah dialaskan dengan plastik.
3. Kukus hingga masak.
4. Dah masak, tekankan supaya mampat dan kukus semula.


Lapisan atas:

2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
3/4 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
2. Tapis dan tuangkan perlahan2 ke atas pulut tadi.
3. Kukus 30 minit.
4. Sejukkan dan potong dengan pisau plastik.


No comments:

Post a Comment