24 November 2011

Ayam bakar bijan

Lunch hari ni Zie try masak nasi ayam... tapi bukan nasi ayam yang Zie biase buat. Kali ni lauknya ayam bakar bijan. Bosan jugak dok makan lauk yang sama... tambah2 lagi dok sini asyik makan ayam je. Senang je nak buat ayam bakar bijan ni...

Bahan2:
Seekor ayam
2 inci halia
5 ulas bawang putih (2 ulas diketuk masukkan ke dalam ayam yang hendak direbus, 3 ulas buat sup)
5 ulas bawang merah
Rempah 4 sekawan
Sup bunjut/rempah sup
Garam dan gula secukup rasa

Bahan perap:
4 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak bijan

sedikit bijan

Cara membuatnya:
1. Ayam direbus bersama halia dan bawang putih. Ayam yang telah masak dikeluarkan dan diperap dengan bahan perap yang telah dicampur sebati kecuali bijan. Ketepikan dan perap selama sejam.
2. Sambil tu boleh buat sup... caranya tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
3. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sup bunjut/rempah sup. Biarkan mendidih (Kalau nak masukkan kentang dan karot pun boleh).
4. Ambil sup ni secukupnya untuk masak nasi (Zie letak 1 ketul chicken kiub).
5. Ayam yang diperap tadi boleh dibakar selama sejam... dalam tempoh tersebut lumurkan ayam dengan bahan perap yang selebihnya.
6. Kalau dah masak boleh taburkan bijan dan boleh dimakan bersama nasi dengan salad, timun, tomato dan sambal nasi ayam.

Sambal nasi ayam:
5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia muda
2 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya.

Cara membuatnya:
Blend semua bahan dan masukkan garam dan gula sesedap rasa.

Kepada yang mintak resepi ini... selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment