28 November 2011

Kuih bakar

Petang semalam terasa nak makan kuih manis... kalau dah teringin tu kena lah rajin masuk ke dapur. Kalau boleh taknak buat kuih yang rumit2, nak yang senang, cepat dan sedap. Macam2 jenis kuih terlintas dipikiran ni... akhirnya kuih bakar menjadi pilihan. Baru2 ni Zie ternampak kuih bakar yang dibuat oleh Sha Hafizi member masak2 dalam FB. Nampak kuihnya sedap dan resepinya pun ringkas dan senang nak membuatnya. So semalam Zie cuba la membuatnya... kepada sesiapa yang hendak cuba membuatnya boleh lah ikut resepi di bawah ni. Mintak izin yer Sha Hafizi nak share resepi di sini...


Bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur (Gred A)
3 1/4 cawan santan dan air pandan (Zie letak 2 cawan santan pekat dan 11/4 cawan air pandan)
1 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan secukupnya
2 sudu majerin (boleh kurangkan)

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali bijan dan majerin ke dalam blender. Blend hingga sebati dan tapiskan.
2. Panaskan majerin dalam loyang sehingga cair, kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang.
3. Bakar selama 45 minit dengan suhu 180 darjah C. Zie suka bakar hingga tepinya garing sikit.
4. Bila hampir masak taburkan bijan di atas permukaannya.

Ok itu aje... senangkan. Boleh la terus buat lepas ni.

Aqil dan Amalia tak sabar2 nak makan semalam... asyik dok tanya "bila nak masak ni mama?". Dah masak terus suruh potong... sedap jugak makan masa panas2. Hepinya sebab dah jumpa resepi yang sedap untuk membuat kuih bakar ini. Thanks again Sha Hafizi.

No comments:

Post a Comment