18 November 2010

Daging singgang

Kalau di Kelantan daging singgang merupakan menu utama pada Hari Raya Haji. Memang sedap daging korban yang fresh2 dibuat singgang. Biasenya ma akan buat satu periuk besar termasuk tulang2nya sekali... huhhhhh...sedapnya. Makin lama makin sedap rasanya sebab dah sebati dengan bahan2 yang digunakan. Kat sini pun kami selalu buat daging singgang... bukannya apa daging singgang ni tak muak dan sedap makan gitu je, terutama masa panas2 dan berasap lagi. Selepas aku masukkan dalam FB pic ni... ramai la pulak mintak resepi. So di bawah ni resepi daging singgang aku. Cuba la buat yer...

Daging Singgang

Bahan2:
1 kg daging
5 hiris lengkuas
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar ketumbar (serbuk)
belacan
3 keping asam keping
garam dan gula

Cara2:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk + air secukupnya.
2. Masak sehingga daging lembut.
3. Siap... sedap dimakan masa panas2. Kalau nak lebih mengancam letak la cili api.

Selamat Mencuba!

1 comment:

  1. Salam azie...
    Ohh sedap tuh daging singge.. hehe
    Selamat Hari Raya Aidil Adha buat azie kat adelaide.. tadi baca citer azie beraya kat sana... takpe azie, at-least ada kawan2, terasa gak le suasana raya InsyaAllah

    ReplyDelete