22 December 2010

Pulut serikaya



Rasa teringin nak makan pulut serikaya. Ingat nak buat malam tadi tapi mata rasa mengantuk la pulak... tido awal malam tadi. Hubby layan anak2. Beras pulut dah rendam, jadi kena la buang airnya dan letak dalam peti ais. Sejak dok sini rasanya tak pernah buat kuih yang menggunakan beras pulut. Beras pulut ni pun tuan rumah sebelum ni yang punya. Yang aku beli pun ada tak berusik lagi.

Bangun pagi ni baru buat. Buat sikit je... nak try menjadi ke tak, sebab memang dah lama tak buat kuih ni. Masa dok Bangi aku pernah buat jual kuih ni. Kuih ni kuih orang Kelantan. Kalau di Bangi bulan pose je ada orang jual kuih ni dan harganya agak malah, kalau tak silap RM1 sebiji sebabnya banyak guna telur. Pagi ni tercapai la jugak keinginan aku nak makan kuih ni di bumi Adelaide yang susah nak cari makanan ni, hehehe...

Bahan2:
1 cawan beras pulut (rendam 2 jam)
1/2 cawan santan pekat
1/4 st garam
sedikit tepung gandum

Adunan telur:
6 sb brown sugar (sini takde gula melaka)
1 sb gula
4 biji telur
sehelai daun pandan
1/4 st garam

Cara membuatnya:
1. masukkan beras pulut dalam loyang, masukkan santan yang telah dibancuh dengan garam separas dengan beras pulut.Kukus sehingga beras pulut masak, kemudian tekan sehingga betul2 padat.
2. Masak brown sugar bersama air, daun pandan dan garam - sejukkan.
3. Pukul telur, kemudian masukkan ke dalam air gula tadi.
4. Tabur sedikit tepung atas pulut dan tuangkan adunan telur.
5. Kukus selama 20 minit.

2 comments:

  1. masak puas2 kak, nnt blk m'sia dilarang pegang kuali n periuk;)

    ReplyDelete
  2. memang malas nak masak pun balik ni... nak makan kedai je

    ReplyDelete