07 January 2012

Kurma kambing


Bahan2:
1 kg daging kambing
1 cawan santan pekat
3 biji kentang
2 biji cili merah/hijau
1 biji tomato
Lemon
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya

Bahan tumis:
6 sudu besar rempah kurma
2 sudu teh jintan manis
rempah 4 sekawan secukupnya (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)
2 biji bawang kuning - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

Cara membuatnya:
1. Tumis rempah 4 sekawan, masukkan bawang dan tumis hingga nak bau. Kemudian masukkan rempah kurma dan jintan manis yang telahh dibancuh dengan sedikit air. Biarkan masak.
2. Masukkan daging, santan dan tambah air sesuai dengan daging. Kemudian masukkan perahan lemon, garam, gula dan kentang. Masak hingga daging empuk. Sebelum tutup api masukkan cili merah atau hijau yang dibelah dua.

Sebelum masak kurma kambing ni Zie search dalam internet cari petua bagaimana nak masak kambing supaya tak berbau. Antara petua yang Zie jumpa ialah masukkan perahan lemon dan jintan manis. Hubby cakap memang tak berbau. Zie memang tak makan kambing jadi tak boleh la nak bagi komen dan dalam hidup Zie ini lah buat pertama kalinya Zie masak kambing. Alhamdulillah menjadi.

No comments:

Post a Comment