09 February 2012

Ayam panggang kari...

Selalu sangat dok panggang ayam ala Kenny Rogers... walaupun memang sedap tetapi kalau selalu makan yang sama aje rasa bosan jugak. Hari ni Zie try make-up ayam ni dengan cara lain pulak. Godek punya godek terjumpa resepi yang sedap ini di dalam internet. Thanks Dapur Mina , resepi ni memang sedap dan senang untuk membuatnya.

Mintak izin yer Mina nak letak resepinya di sini...

Bahan2:
1 ekor ayam

Bahan kisar/perap:
2 biji bawang kuning
4 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh halia paste
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu besar cili kering yang telah dikisar (boleh jugak guna cili serbuk, kalau nak pedas boleh letak lebih)
2 sudu besar atau lebih serbuk kari
Garam dan gula secukup rasa

Serai dititik - Zie tak guna pun sebab takde serai.
Kentang
Tomato
Karot

Cara membuatnya:
1. Bersihkan ayam... kemudian perapkan dengan bahan kisar/perap selama setengah jam atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
2. Sebelum bakar letakkan butter di seluruh ayam.
3. Letakkan kentang, karot dan tomato.
4. Selitkan serai dicelah2 ayam... rasanya kalau kisar sekali pun mesti sedap.
4. Bakar ayam selama sejam atau sehingga masak.

Selamat mencuba... memang sedap makan dengan nasi panas. Hepi sebab hubby dan anak2 suka makan. Tambah lah lagi satu koleksi resepi ayam panggang... memang kena rajin mencari dan mencuba baru lah dapat mengubah dan menambah menu untuk keluarga.

No comments:

Post a Comment