19 December 2010

Kek span atau kek gula hangus

Aqil teringin nak makan kek span, so terpaksa la aku membuatnya... aku pun boleh makan sama. Memang dah lama rasanya tak buat kek span ni. Kononnya bangun awal nak buat cepat2 sebelum Yaya bangun, tapi lepas bukak laktop dan melayan FB melekat la pulak. Baru nak sukat tepung Yaya dah bangun. So ada la pembantu chef jugak. Tapi boleh tengok je tau...

Bahan2:
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sb soda bikarbonat
1 cawan susu pekat
2 sb majerin
4 biji telur
2 cawan gula dan 2 cawan air untuk buat gula hangus
aisin vanila

Cara membuatnya:
1. masak gula hangus, sejuk dan ketepikan;
2. kacau mentega, masukkan telur - pukul sebati;
3. masukkan tepung, soda. aisin dan susu pekat - kacau;
4. masukkan gula gula hangus dalam bacuhan tepung - kacau hingga sebati;
5. masukkan dalam acuan dan bakar dalam suhu 180*C selama 45 minit.

Tak sangka la menjadi pulak kali ni... memang puashati. Kadang2 jadi kadang2 tak. Bukan tak jadi apa... kalau sarangnya tak banyak bagi aku tak jadi la tu... padahal resepinya sama. Alhamdulillah kali ni ok.

*boleh jugak masukkan majerin ke dalam gula hangus.

2 comments:

  1. Kek favourite nie, kalau kat Malaysia, selalu cari kat pasar malam la...hmmm pandai la kak azie nie

    ReplyDelete
  2. sama la pulak yer Kak Zie dan Aqil pun suka kek ni, kalau kat Bangi selalu jugak buat dan kalau malas beli je di pasar awam Bangi ada jual...

    ReplyDelete