28 July 2010

70 Kelebihan & Kaifiat BerSelawat Ke Atas Baginda Nabi Muhammad Rasulullah SAW.

1. Menjunjung perintah ALLAH SWT.

2. Perkara yang sama dibuat oleh ALLAH SWT kerana ALLAH turut berselawat ke atas Baginda SAW.

3. Perkara yang sama dibuat oleh para malaikat kerana malaikat turut berselawat ke atas Baginda SAW.

4. Dikurniakan 10 rahmat oleh ALLAH SWT.

5. Ditinggikan pangkatnya sepuluh darjat.

6. Dituliskan baginya sepuluh kebajikan.

7. Dihapuskan baginya sepuluh kejahatan.

8. Diharapkan doanya (Doa Orang Yang BerSelawat) dimakbulkan kerana Selawat inilah yang menaikkan doa itu ke langit.

9. Mendapat syafaat Nabi S.A.W.

10. Mengampunkan dosa.

11. Menyelesaikan masalah atau menghilangkan dukacita.

12. Membolehkan dekat dengan Nabi SAW pada hari Qiamat.

13. Boleh menggantikan sedekah bagi orang yang tidak sanggup (berkemampuan).

14. Ditunaikan segala hajat.

15. Dapat doa dari para malaikat dan rahmat dari Allah SWT.

16. Membersihkan hati dan mensucikannya.

17. Mendapat khabar gembira sebelum mati bahawa dia ahli syurga.

18. Terlepas dari huru-hara Hari Qiamat.

19. Mendapat doa dan salam dari Nabi SAW.

20. Mengingati kembali perkara yang lupa.

21. Mengharumkan majlis dan tidak ada penyesalan bagi semua orang yang ada di majlis itu.

22. Menghilangkan kemiskinan.

23. Tidak termasuk dalam golongan yang bakhil.

24. Terlepas dari kutukan Nabi SAW. "Hinalah orang yang disebutkan namaku di sisinya tetapi dia tidak berselawat (kepadaku).".

25. Menyenangkan jalan-jalan masuk ke syurga.

26. Menjauhkan majlis daripada menjadi busuk.

27. Menyempurnakan setiap kalimah yang dimulakan dengan memuji ALLAH SWT.

28. Mendapat Nur ketika melalui di titian (sirat).

29. Menjadikan kita tidak bersifat kasar.

30. Mendapat pujian ALLAH SWT di sisi para malaikat.

31. Diberkati umurnya dan semua pekerjaannya.

32. Mendapat rahmat ALLAH SWT dan sentiasa dikasihi ALLAH SWT.

33. Menambah Mahabbah kasih-sayang terhadap Baginda SAW.

34. ALLAH SWT dan RasulNya bertambah kasih dan sayang kepada kita.

35. Dapat petunjuk dan hati menjadi hidup.

36. Nama orang yang berselawat disebut-sebut di sisi Baginda SAW.

37. Dipermudahkan ketika melalui titian Siratulmustaqim.

38.Menunaikan sedikit hak Nabi SAW dan bersyukur kepada ALLAH SWT.

39.Termasuk dalam Dzikrullah mengingati ALLAH SWT.

40. Mendapat KeMuliaan dan KeIstimewaan dari ALLAH SWT.

41. Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang berselawat ke atasku 1x, nescaya ALLAH akan turunkan rahmat ke atasnya 10x ganda." - (Riwayat Muslim.).

42. ALLAH SWT akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11x setiap kali selesai menunaikan Solat Fardhu.

43. Jodoh ditentukan oleh ALLAH. Amalkan Selawat 100x sehari, Insya'ALLAH akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki mahupun wanita.

44. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah Selawat 7x pada air dan minum. Insya'ALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

45. Sesiapa yang amal membaca Selawat 3x setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

46. Amalkan membaca Selawat sebanyak 1000x sehari, Insya'ALLAH akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

47. Sesiapa yang mengamalkan BerSelawat 11x setiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

48. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang BerSelawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi.

49. Sesiapa yang BerSelawat 41x sehari, Insya'ALLAH akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dan sebagainya dalam dirinya.

50. Sesiapa yang amalkan BerSelawat 1000x pada malam Jumaat, Insya'ALLAH akan beroleh kebahagiaan sama ada di dunia mahupun di akhirat.

51. Amalkan Selawat 11x setiap kali selesai Solat Fardhu kerana ALLAH akan mengindahkan Akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

52. BerSelawat 33x sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

53. Sesiapa yang BerSelawat tidak kira banyak mana hitungannya setiap hari akan mendapat KeBerkatan dalam apa jua pekerjaannya dengan syarat ia berusaha mencari keredhaan ALLAH SWT.

54. Amalan BerSelawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan ALLAH, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

55. Menurut Syibab Ahmad, sesiapa BerSelawat 3x setiap selesai Solat Subuh, Maghrib & Isyak, ALLAH akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

56. Sesiapa yang amalkan BerSelawat sebanyak 1000x setiap hari, ALLAH SWT akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

57. Amalan BerSelawat secara teratur dan Istiqomah setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

58. Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca Selawat secara rutin (tetap), akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

59. Membaca Selawat 10x pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan ALLAH serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH.

60. Sesiapa yang membaca Selawat sebanyak 7x selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

61. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca Selawat sebanyak 70x sehari.

62. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan BerSelawat 80x setiap selepas Solat Asar pada hari Jumaat, Insya'ALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

63. Sesiapa yang sering mengamalkan BerSelawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

64. Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan Dzikir, termasuklah dengan BerSelawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH SWT itu Maha Luas RahmatNya.

65. Ulama berpendapat, sesiapa yang mengamalkan Selawat saban hari tidak kira berapa jumlah hitungannya, Insya'ALLAH dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

66. Membaca Selawat 1000x selepas Solat Hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya.

67. Menurut Para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka BerSelawatlah sebanyak 10x setiap selesai Solat Maghrib.

68. Para Ulama berpendapat, ALLAH SWT akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa BerSelawat 40x hingga 100x setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

69. Sabda Nabi SAW: "Barangsiapa yang BerSelawat kepadaku sebanyak 100x pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari Qiamat dengan keadaan bercahaya." - dari Abu Naim.

70. Sabda Nabi SAW: "Barangsiapa BerSelawat kepadaku 10x pada waktu pagi dan 10x pada waktu petang setiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari Qiamat." - dari At-Thabrani.

1 comment:

  1. Assalamualaikum

    Terima kasih kerana berkongsi. Semoga kita semua mendapat kesejahteraan hidup dalam perlindungan Allah. Amin. Saya nak tumpang tanya, barangan elektrik jenama TEFAL tu bagus ke. Tengok-tengok blog ni banyak tayang gambar-gambar barang-barang TEFAL. Saya sebenarnya berhajat nak beli bread maker TEFAL sebab itulah tanya. Terima kasih.

    ReplyDelete