Salah satu kuih feveret aku ialah kuih cek mek molek ni... di sini ubi keledeknya manis dan tak banyak urat (atau apa ke bendanya orang panggil...?). Kalau rebus makan macam tu je pun dah sedap. Inikan pulak kalau buat cek mek mesti sedap. So aku try la buat cek mek dengan sweet potato kat sini... fuh memang terangkat lembut dan sedap sangat. Kuih ni kuih tradisional ore Kelate... kalau dok kat kampung aku beli je... dok sini terpaksa la buat semua benda yang kite nak makan. Masa dok Bangi pun jarang ada orang jual kuih ni. Ye la kuih ni macam leceh sikit nak buatnya... kalau tersilap boleh jadi lembik and kalau terlebih tepung keras pulak jadinya. Kena pandai2 agak... kalau ikut sukatan pun kadang2 tak menjadi. Ubinya pun kalau nak rebus tak boleh lama2 nanti lembik.
Bahan2:
Ubi keledek (direbus... letak la garam sikit)
Tepung gandum
Gula (filling)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Lenyek ubi yang telah direbus. Masukkan tepung sehingga boleh diuli.
2. Ambil sedikit adunan bentukkan leper... masukkan gula dan bentukkan bujur.
3. Sebaiknya terus goreng lepas dibentukkan supaya bentuknya cantik.
Sedap makan masa panas2.
Bahan2:
Ubi keledek (direbus... letak la garam sikit)
Tepung gandum
Gula (filling)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Lenyek ubi yang telah direbus. Masukkan tepung sehingga boleh diuli.
2. Ambil sedikit adunan bentukkan leper... masukkan gula dan bentukkan bujur.
3. Sebaiknya terus goreng lepas dibentukkan supaya bentuknya cantik.
Sedap makan masa panas2.
No comments:
Post a Comment