19 April 2012

Kuih biji/butir nangka

Dah lama teringin nak makan kuih biji/butir nangka ni... hari ni baru menjadi untuk membuatnya. Biasenya kalau di Malaysia kuih ni orang jual masa bulan puase je terutamanya di Kelantan. Di negeri lain Zie tak pasti ada atau tidak kuih ni... rasanya ini kuih tradisi negeri Kelantan. Kalau terlintas dipikiran nak makan kuih ni terus teringat makcik di Pasar Ramadhan di kampung Zie... memang sedap sangat dia buat. Wajib beli... boleh dikatakan kuih wajib beli untuk berbuka. Nak buat kuih ni bukannya susah sangat pun... mula2 kite buat adunan tepungnya. Kemudian dikuti oleh kuahnya.

Bahan2 untuk adunan tepung:

4 cawan tepung pulut
Air daun pandan/paste pandan
Sedikit kapur makan
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau

Cara membuatnya:
1. Masukkan air pandan ke dalam mangkuk, masukkan kapur, garam dan pewarna hijau.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit... uli sehingga menjadi doh dan tak melekat pada tangan.
3. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentel... bila masak ia akan timbul, angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air.

Bahan untuk kuah:

2 cawan santan (nak kuah banyak tambah santan)
Gula/brown sugar secukupnya
1 sudu besar halba
Daun pandan
Sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, masak hingga mendidih
2. Bila dah siap boleh lah masukkan butir nangka tadi ke dalam kuahnya. Sedia untuk dihidang... senangkan.

1 comment:

  1. salam kenal zie.... saya pun suka butir nangka nie.... tp kalau kat kl susah nak ca... dulu waktu bujang selalu beli kat keramat.... nanti nak cuba lah....

    ReplyDelete