24 August 2010

Kek Pisang

Semalam Zie tengok ada pisang di dapur dan memandangkan kebosanan melanda Zie cuba la buat kek pisang ni. Alhamdulillah menjadi, boleh makan untuk berbuka dan siap boleh bagi pada jiran terdekat lagi. Yaya bukan main excited bila dengar mamanya nak making cake. Rupa2nya nak membuat kek ni mudah sangat.

Sebelum masuk oven...

Selepas 45 minit... dah masak.


Sedap sangat... gebu dan lembut aje... Alhamdulillah percubaan pertama menjadi. Lepas ni tak payah dah nak beli kek pisang, nak makan boleh buat aje sendiri. Tapi kena ada kerajinan laaa...

Bahan-bahan :

4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur sederhana besar
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1 sudu teh bicarbonat soda
secubit garam

Cara-cara :
1.Pukul telur dan gula hingga kembang.
2.Masukkan pisang yang telah dilenyek.
3.Kemudian masukkan tepung naik sendiri, tepung jagung dan bicarbonat soda.
4.Akhir sekali masukkan minyak. Kacau hingga sebati.
5.Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin/ oil spray.
6.Bakar hingga masak selama 45 minit

Selamat mencuba!

1 comment:

  1. sedap Kak Azie...tadi makan yang Kak Azie bagi kat Danish...nanti nak cuba jugaklah

    ReplyDelete