04 August 2010

Chicken Chop

First time aku buat Chicken Chop... kat Adelaide pulak tu sebab anak2 nak makan. Nak beli kat sini memang la banyak kedai yang jual tetapi semuanya tak halal. So terpaksa la aku buat sendiri. Alhamdulillah percubaan pertama menjadi, hubby & anak2 cakap sedap dan licin dia orang makan. Lepas aku upload pic dalam FB ramai la pulak yang mintak resepi. Bagi tidak menghampakan pada sesiapa yang mintak tu aku masukkan dalam blog ni. Boleh la kongsi resepi ni dengan kengkawan. Ok selamat mencuba kepada kawan2 ku...


CHICKEN CHOP

Bahan
3 keping dada ayam

Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak

Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.

SOS LADA HITAM

Bahan
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

Cara:
1. Panaskan semua bahan
2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan dalam bahan tadi... (ikut suka kepekatan yang dikehendaki)
3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.

SAYURAN

Salad bulat, tomato, kentang goreng dan baked beans

No comments:

Post a Comment