19 August 2010

Nasi kerabu dan ayam percik untuk berbuka

Nasi kerabu kuning

Sedap dimakan dengan daging bakar

atau ayam percik

Hari ni rasa nak masak nasi kerabu dan ayam percik la untuk berbuka walaupun tak cukup bahan. Sini susah nak dapat daun kesom dan ikan macam kat Malaysia. Jadi terpaksa la gantikan dengan ulam2 lain... nasib baik timun dan kacang panjang ada. Ikan terpaksa guna fish fillet. Hentam je la... kalau tidak sampai bila2 tak boleh makan. Kena la kreatif dan pandai2 ubah supaya dapat makan apa yang diidamkan dan yang paling penting rasanya tetap sedapppppp...

Resepi Nasi Kerabu
(Sory takde sukatan sebab Zie biase agak2 je ikut banyak mana kite nak masak)

Bahan2:
Nasi tu biasanya orang buat warna biru (guna bunga nasi kerabu kalau di Kelantan) tapi Zie lebih suka buat warna kuning iaitu masukkan sedikit kunyit serbuk dalam air beras dan kacau rata, kalau nak sedap lagi letak daun pandan.

Bahan untuk sambal kelapa:
Kelapa parut (kat sini kena guna kelapa kering sebab susah dan tak pernah nampak orang jual kelapa parut).
Isi ikan - rebus atau bakar (kalau kat Malaysia aku suka guna ikan selayang/sardin/kembung kat sini guna fish fillet aje).

Bahan kisar:
Bawang merah
Halia

Serbuk lada hitam
Garam

Cara:
1. Kelapa digoreng sehingga warnanya kekuningan.
2. Masukkan ikan yang telah ditumbuk.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar, serbuk lada hitam dan garam secukupnya. Gaul sehingga semuanya rata.

Bahan kuah tumis: (kuah ni boleh juga digunakan untuk kuah ayam/ikan percik)
Santan pekat (di sini terpaksa guna coconut cream)
Serai - dititik

Bahan kisar:
Bawang merah
Halia

Cili kering - dikisar
Garam dan gula

Cara:
Campur semua bahan, masak sehingga mendidih dan pekat. Boleh jugak kalau nak tumis dulu.

Ulam:
Daun kesom (huhuuuuuu... sini susah nak dapat daun kesom, takan nak ganti daun pudina mesti tak sedap, maybe ada dijual tapi Zie tak jumpa lagi).
Timun
Kacang panjang

Nasi kerabu ni lebih sedap kalau dimakan dengan sambal lada.

Bahan untuk sambal:
Lada besar, cili api, garam, gula dan cuka.


Daging dan Ayam percik
Daging perap dengan garam kunyit je. Lepas tu bakar.

Untuk ayam percik- ayam diperap dengan halia dan bawang putih atau rebus dulu ayam dengan bawang putih, halia dan garam. Kemudian ayam dibakar... gunakan kuah tumis tadi tuang atas ayam.

Oohhhhhhhh... tak sabar rasanya nak makan nasi kerabu hari ni. Ok selamat mencuba yeeee... selamat mencuba resepi yang simple ni.


No comments:

Post a Comment