First time aku buat Chicken Chop... kat Adelaide pulak tu sebab anak2 nak makan. Nak beli kat sini memang la banyak kedai yang jual tetapi semuanya tak halal. So terpaksa la aku buat sendiri. Alhamdulillah percubaan pertama menjadi, hubby & anak2 cakap sedap dan licin dia orang makan. Lepas aku upload pic dalam FB ramai la pulak yang mintak resepi. Bagi tidak menghampakan pada sesiapa yang mintak tu aku masukkan dalam blog ni. Boleh la kongsi resepi ni dengan kengkawan. Ok selamat mencuba kepada kawan2 ku...
CHICKEN CHOP
Bahan
3 keping dada ayam
Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak
Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat
Cara:
1. Panaskan semua bahan
2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan dalam bahan tadi... (ikut suka kepekatan yang dikehendaki)
3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.
SAYURAN
Salad bulat, tomato, kentang goreng dan baked beans
Bahan
3 keping dada ayam
Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak
Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat
Cara:
1. Panaskan semua bahan
2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan dalam bahan tadi... (ikut suka kepekatan yang dikehendaki)
3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.
SAYURAN
Salad bulat, tomato, kentang goreng dan baked beans
No comments:
Post a Comment